Plantaardig koken tijdens een retreat

Een kijkje achter de schermen in onze Jungle keuken.

Het leek ons leuk om jullie af en toe een kijkje achter de schermen te geven bij Jungle. Hoe ziet een werkdag er voor ons uit? Wat voor catering opdrachten doen we en voor wie? En welke vegan recepten maken we?

Retreat in Zeeland

We trappen af met een opdracht die wij een paar weken geleden hebben gedaan. Half oktober zijn Zohra en ik namelijk als kok meegegaan op een retreat in Zeeland. Het was de eerste keer dat we zoiets deden maar het is ons echt super goed bevallen. We kregen enorm leuke reacties en we hebben hele lekkere gerechten gemaakt voor de deelnemers.

Doordat het de eerste keer was dat we zo’n opdracht deden ging er al aardig wat voorbereidingstijd in zitten. Precies afstemmen hoe het menu er uit zou zien binnen de wensen van Marjena Moll van Etenslessen (onze opdrachtgever). Lunch, tussendoortjes en diner inclusief dessert voor 3 dagen. Alles helemaal vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Om zo de deelnemers van het retreat een nieuwe relatie op te laten bouwen met gezonde voeding. Juist deze wensen zorgden ervoor dat wij meteen veel ideeën kregen voor lekkere, gezonde gerechten. En omdat het herfst is dachten we aan lekker kruidig eten, stoofpotten, pompoen en vullende soepen. Gelukkig zaten we daarin op één lijn met Marjena en konden we verder met de voorbereidingen. Nog een paar gerechten testen of aanpassen naar de dieetwensen, een busje huren bij Bo-Rent (inmiddels hebben we trouwens ons eigen busje 😁), nog wat spullen aanschaffen zoals warmhoudbakken en natuurlijk alle boodschappen doen.

Dag 1: Welkom op Finca Vrij

Op vrijdagochtend vertrokken we dan met ons busje helemaal volgeladen naar Zeeland. Toen we aankwamen bij retreat centrum ‘Finca Vrij’ in Scharendijke keken we onze ogen uit. Wat een mooie locatie! Finca Vrij ligt midden in de natuur, omringd door de weilanden en op een paar minuutjes rijden van het strand. De eigenaren Estrella en Erik zijn pas net klaar met de bouw van hun droomplek. Ze hebben een duurzaam cursuscentrum gebouwd, waarvan de verblijfsruimte een super mooie kas is. Daar vonden wij ook onze kleine, maar goed ingerichte afgesloten keuken.

We hadden nog even de tijd voor we begonnen met koken, dus kregen we een rondleiding over het terrein. Zohra en ik waren meteen blij want we kregen de Jungle kamer om te overnachten! Daarna liepen we verder naar de grote permacultuur moestuin en voedselbos naast het cursuscentrum. Doordat wij plantaardig koken, vonden we dit natuurlijk helemaal geweldig. Ondanks dat het al herfst is konden we nog genoeg verse kruiden plukken, was er een overvloed aan pompoen en waren er zelfs nog wat frambozen om zo van de struiken te eten. Echt een hele toffe plek, waardoor we ook meteen zin kregen om te gaan koken!

Eerste kennismaking met plantaardig koken

Nadat we het keukentje, en vooral de koelkast, helemaal hadden ingericht druppelden de eerste deelnemers binnen. Voor de meesten was plantaardig koken nog nieuw en ze wisten niet helemaal wat ze moesten verwachten. Dat maakte het voor ons ook wel een beetje spannend.

Het versgebakken bananenbrood bij de koffie en thee, viel meteen goed in de smaak. Met goede moed konden we aan de voorbereidingen voor het diner beginnen. Geroosterde paprika en tomatensoep met verse Italiaanse kruiden uit de tuin, een Marokkaanse kikkererwten- en linzenstoof met pompoen uit de oven, volkoren basmatirijst, een boerenkoolsalade met tahini en sesamzaadjes, geroosterde bloemkool met garam massala en een fris sojayoghurt sausje met peterselie en citroen. Een paar van de deelnemers kwamen al nieuwsgierig even de keuken binnen omdat ze allerlei lekkere geuren begonnen te ruiken. We maakten de buffettafel gereed zodat iedereen hun bordje vol kon scheppen. Nog altijd een spannend moment voor ons als ze voor het eerst gaan proeven.

Dag 2: een bomvolle kookdag

De volgende ochtend zijn we even lekker gaan uitwaaien op het strand, voordat we weer de keuken in gingen. Voor deze dag stond er zowel lunch, tussendoortjes en avondeten op het menu. Een drukke dag dus. De lunch bestond uit tofu scramble met champignons, gepofte tomaatjes, een versgebakken zaden-pittenbrood, rauwkost en een goed gevulde linzensoep met kokosmelk, zoete aardappel en veel verse kruiden. Ook maakten we meteen de balletjes van dadels en noten voor het tussendoortje. We konden in alle rust onze gang gaan, want Marjena had deze dag goed volgepland voor de deelnemers. Het allerfijnste voor ons was de horecavaatwasser die we konden gebruiken. In onze eigen keuken moeten we altijd alles met de hand afwassen, dus dit was echt genieten.

Het begon buiten alweer te schemeren en dat betekende dat het alweer bijna tijd was voor het diner. Deze keer maakten we een zoete aardappelsoep met citroengras. Verder stond er quinoa, Indiase dahl met spinazie, gestoomde broccoli, kikkererwtenbrood met dukkah en gegrilde groenten op het menu. Als dessert stond er daarna een raw chocolate truffel cake klaar met een bodem van dadels, noten en pitten. Nadat we hoorden dat alles goed smaakte, maakten Zohra en ik een bordje met eten klaar voor onszelf en trokken we ons terug in onze Jungle kamer. Het voelde bijna als een mini vakantie voor ons!

Het begon buiten alweer te schemeren en dat betekende dat het alweer bijna tijd was voor het diner. Deze keer maakten we een zoete aardappelsoep met citroengras. Verder stond er quinoa, Indiase dahl met spinazie, gestoomde broccoli, kikkererwtenbrood met dukkah en gegrilde groenten op het menu. Als dessert stond er daarna een raw chocolate truffel cake klaar met een bodem van dadels, noten en pitten. Nadat we hoorden dat alles goed smaakte, maakten Zohra en ik een bordje met eten klaar voor onszelf en trokken we ons terug in onze Jungle kamer. Het voelde bijna als een mini vakantie voor ons!

Dag 3: een lekkere afsluiter

Vroeg uit de veren, want de laatste gerechten moesten worden voorbereid. Pompoensoep met kaneel en tahini, aardappelsalade van gewone en zoete aardappels met vegan tofuspekjes, dille en sojayoghurt. Ook maakten we nog een keer het noten-pittenbrood, maar dan met muhammara, hummus en allerlei rauwkost. Tussendoor ging er ook nog een dadelcake met sinaasappel de oven in, als afsluiter. Toen we de deelnemers hoorden praten over hoe jammer ze het vonden dat dit de laatste maaltijd was wisten we dat het een geslaagd weekend was. Plantaardig koken of eten was voor hen nog nieuw, maar ze vertelden dat het een meer dan goede eerste kennismaking was. Dat als dit plantaardig eten is, ze er zelf ook zeker vaker voor gaan kiezen. Missie geslaagd voor ons! En om ze een beetje op weg te helpen hebben we de favoriete recepten voor de deelnemers uitgewerkt, zodat ze hopelijk thuis lekker aan de slag kunnen.

Nadat we alles opgeruimd hadden, zat onze tijd op Finca Vrij er helaas op. Hopelijk is het niet de laatste keer, want voor ons smaakte het weekend zeker naar meer! Mocht je dus op zoek zijn naar een kok voor je retreat laat het ons dan zeker even weten. Kijk vooral ook op de website van Finca Vrij als je nog op zoek bent naar een mooie locatie.

Niels