Super easy én lekkere crumble bars

Wie ons een beetje kent weet dat ik (Zohra) het allerliefste bak en zoetigheid eet. En dat Niels meer van de hartige versnaperingen is. Maar voor deze crumble maakt hij graag een uitzondering. Dit recept staat bij ons beide héél hoog op het lijstje. Deze crumble has it all: fris, zoet en hij heeft een heerlijke structuur. Waarom we nog meer fan zijn van dit recept? Niels gaat niet zo lekker op gluten en dit recept is super easy glutenvrij te maken. Zónder in te leveren op smaak of kwaliteit!

Voor dit recept kan je zelf kiezen of je een springvorm van 25 cm of een brownie vorm (deze, niet gesponsord maar gewoon echt heel erg fijn!) gebruikt. In dit recept werken wij met maatlepeltjes (deze bijvoorbeeld). Dit zorgt ervoor dat je alles heel nauwkeurig kan afmeten, en je altijd een heerlijk resultaat hebt. Wat dit recept nog meer zo geweldig maakt is dat je het helemaal af kan stemmen op het seizoen of net waar je zin in hebt. Afgelopen winter maakten we regelmatig deze variant, met cranberry’s en appel. Maar dit kan je bijvoorbeeld ook vervangen door blauwe bessen, rabarber of aardbei.

Ingrediënten

Bodem + crumble:
400 gram tarwebloem
100 gram havervmeel
125 gram lichte basterdsuiker
125 gram (riet)suiker
¼ theelepel zout
¼ theelepel bakpoeder
Zest van 1 citroen
240 gram koude margarine (bijvoorbeeld van Wajang)

Vulling:
550 gram geschilde appels
200 gram diepvries cranberry’s (of aardbei, rabarber etc.)
10 gram margarine
2 eetlepels (riet)suiker
1 theelepel kaneel
½ theelepel gemberpoeder
1/8 theelepel zout

Wat ga je doen?

Allereerst beginnen we met het maken van het deeg voor de bodem en de crumble. Doe hiervoor de bloem, havermeel, suiker, zout en bakpoeder in een grote kom. Meng goed. Snijd nu de koude boter in kleine blokjes en kneed dit met je handen door de rest van de ingrediënten. Ga net zolang door tot dat je een deeg hebt wat blijft plakken wanneer je het samen knijpt maar ook makkelijk kruimelt. Bekleed een vorm met bakpapier en vet eventueel de randen in met een beetje margarine. Als je hebt gekozen voor de brownie vorm pak je nu nu iets meer dan de helft van het deeg . Druk dit uit over de bodem. Wanneer je hebt gekozen voor de springvorm pak je ongeveer 2/3 van het deeg. Druk dit niet alleen uit over de bodem maar werk 2 cm omhoog bij de rand. Zet de bodem voor nu in de koelkast.

Haal de cranberry’s uit de vriezer en doe samen met de margarine in een steelpannetje. Verwarm tot de cranberry’s ontdooit zijn en lichtjes uit elkaar vallen. Schil de appels en snijd in 4. stukken, precies langs het klokhuis af. Doe de appels nu samen met de rest van de ingrediënten in een grote mengkom. Hussel alles goed door elkaar. Pak nu de bodem uit de koelkast en verdeel de vulling hierover. Druk zachtjes aan en verdeel nu het deeg wat je nog over hebt over de vulling. Het lekkerste resultaat krijg je als de crumble wat grovere en fijnere stukken heeft.

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de crumble in het midden van de oven en bak af in ongeveer 40 minuten. De bovenste laag moet mooi goud, bruin zijn geworden. Het kan zijn dat ie nog 5 minuten langer moet. Nu het aller moeilijkste: laat de crumble écht goed afkoelen voor je ‘m uit de vorm haalt. Als de crumble niet goed is afgekoeld is de kans groot dat ‘ie uit elkaar brokkelt. Wanneer de crumble is goed genoeg is afgekoeld kan je hem verplaatsen naar een afkoel rekje om hem nog verder te laten af koelen. Je kan de crumble nu in gelijken blokken of repen snijden en afgedekt in de koeling bewaren. Smakelijk!

Note: 

* Dit recept is dus héél makkelijk glutenvrij te maken. Vervang de tarwebloem voor havermeel, en de havermeel voor havermout. That’s it!
** Wanneer je kiest voor ander fruit, zoals aardbeien, is het waarschijnlijk nodig dat je 1 eetlepel maizena door het fruit mengt. Dit zodat het vocht wordt opgenomen tijdens het bakken, en je crumble lekker knapperig wordt.