12 onmisbare producten voor iedereen die

(meer) plantaardig wil eten: deel 1!

Een kijkje in ons vegan keukenkastje!

Het leek ons leuk om jullie een kijkje in ons keukenkastje te geven. Wat zijn de producten die je in huis moet hebben als je (meer) plantaardig wil eten? Ik heb een lijstje gemaakt van 12 gezonde basisproducten, waar wij niet zonder kunnen in onze keuken. Het lijstje is opgedeelde in twee afzonderlijke blog posts. Hieronder vind je de eerste 6 vegan producten. Ik geef je trouwens ook tips waar je alle producten voor kunt gebruiken.

Je vindt niet alle producten op het lijstje hieronder in de supermarkt, maar met een beetje zoeken kom je een heel eind. Wij gaan vaak langs de toko, EkoPlaza, gezondheidswinkel of Holland & Barrett. Hebben we het dan nog niet kunnen vinden? Er zijn ook een aantal hele fijne webshops. Bijvoorbeeld Pit&Pit of de Biologische Toko. Ben je nog niet zo ervaren in de plantaardige keuken en is het een beetje overweldigend? Je hoeft niet direct alles van dit lijstje te kopen. Start met een paar producten en vul rustig aan!

1. Kikkererwten

Als vegan krijgen wij geregeld de vraag: hoe zorg je ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt? Als je zorgt dat je regelmatig bonen en peulvruchten eet, dan krijg je hier al snel genoeg van binnen. Zwarte bonen zijn enorm rijk aan eiwitten en dat geldt ook voor kikkererwten. Wij hebben altijd wel wat blikjes kikkererwten in onze voorraadkast. Je maakt er snel hummus mee, roostert ze met wat specerijen in de oven voor een vullende salade (of bijvoorbeeld als gezonde borrelnootjes) en zelfs een gezonde variant van cookie dough maak je met kikkererwten. En alsof dat nog niet genoeg is, het vocht van een blikje kikkererwten (aquafaba) kun je als vervanger van eiwit gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het bakken van taarten of meringues.

2. Tahini

Tahin of tahini staat voornamelijk bekend als onmisbaar ingrediënt in hummus, wat natuurlijk ook zo is. Het is een pasta gemaakt van sesamzaad en komt uit het Midden-Oosten. Tahini is een goede bron van eiwitten en mineralen als ijzer en calcium. De pasta heeft een nootachtige en licht bittere smaak, die vrijwel wegvalt wanneer je het mengt met zeezout en citroensap.

Je kunt tahini zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken. Wij kiezen regelmatig voor tahini als een gezonde vervanger van olie in bakrecepten. Wat je volgens ons echt moet proberen is een dressing van tahini, citroensap, knoflook, water en zeezout. Super lekker en romig voor op een salade, geroosterde zoete aardappel of bij falafel.

3. Edelgist

Edelgist is iets waar wij even aan moesten wennen, maar nu echt niet meer zonder kunnen. Het is een gedeactiveerd gist, dat een hartige en kazige smaak heeft. Wij vinden het een beetje naar kaasknabbels smaken. Je koopt edelgist in natuurvoedingswinkels als edelgistvlokken. Laat je niet afschrikken door de wat vreemde structuur. Na een tijdje eet je waarschijnlijk, net als wij, lepels edelgist als snack. Edelgist zit vol met B-vitamines (geen B-12 tenzij toegevoegd), vezels en essentiële aminozuren. Het is dus niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezond.

Je kunt edelgist gebruiken om heerlijke vegan ‘kaassauzen’ te maken, strooi het over een salade of maak verslavend lekkere plantaardige ‘Parmezaanse kaas’. Die maak je door in de keukenmachine edelgist te mengen met noten (wij gebruiken meestal cashewnoten, maar je kunt ook pistache- of paranoten gebruiken), zout en eventueel wat gerookt paprikapoeder en uienpoeder. Heerlijk op pasta’s. Wij maken altijd meteen een grote pot vol!

4. Kala namak

Wist je dat je ook de smaak van een gekookt eitje niet hoeft te missen wanneer je plantaardig eet? Kala namak heeft namelijk precies de smaak (én geur) van een gekookt ei. Vooral wanneer het in contact met ander eten komt. Kala namak wordt ook wel zwart zeezout of vulkanisch zeezout genoemd. Door het hoge zwavelgehalte krijgt het de typische smaak van ei.

Kala namak is ideaal om een vegan variant van eiersalade mee te maken. Daar deelden we eerder al het recept van. Daarnaast strooien wij het over onze tofu scramble of een boterham met avocado en tomaat. Tip: voeg kala namak pas op het laatst toe. Dan blijft de meeste smaak behouden.

5. Sojasaus

Ook als vegan kun je heel lekker sushi eten, dus alleen al daarom verdient sojasaus een plek in dit lijstje. Maar dat is niet het enige. Sojasaus is eigenlijk onmisbaar als je gerechten een umami smaak wilt geven of überhaupt in de Oosterse keuken. Wij gebruiken het vaak in marinades voor bijvoorbeeld tofu of tempeh, in curry’s, wokgerechten en Aziatische dressings.

Er zijn enorm veel varianten, van donkere tot lichte sojasaus en in verschillende samenstellingen. Wij gebruiken het liefst een sojasaus met zo min mogelijk ingrediënten (sojabonen, water, tarwe en zout). Eet je glutenvrij, kies dan voor tamari. Liever ook sojavrij? Dan kun je als alternatief ‘coconut amino’s’ gebruiken.

6. Bananen

Wanneer wij bananen kopen in de supermarkt of op de markt krijgen we regelmatig vragen of verwonderde blikken. De meeste mensen kopen namelijk 1 of hoogstens 2 trosjes bananen, maar zeker geen zes à zeven. Nu hadden wij dit een paar jaar geleden vast ook een beetje vreemd gevonden, maar sinds we plantaardig eten halen wij een groot gedeelte van onze dagelijkse calorieën uit bananen.

De meeste bananen liggen bij ons eerst een tijdje op de fruitschaal en gaan wanneer ze goed rijp (bruin gespikkeld) zijn de vriezer in. Onmisbaar voor lekker romige smoothies, smoothie bowls, nice cream (roomijs van bananen) en gezonde chocolade milkshakes (je hebt hier alleen bevroren bananen, cacao en plantaardige melk voor nodig met eventueel een eetlepel notenboter). Daarnaast gebruiken wij bananen om havermoutpap te zoeten, bananenbrood te maken of gewoon als tussendoortje.

Zo, dat waren de eerste zes van in totaal twaalf gezonde vegan producten die je in huis moet hebben! In een volgende blogpost kom je erachter wat de andere producten zijn. Hopelijk helpen deze tips jullie om meer en makkelijker plantaardig te eten. Als je vragen hebt dan kun je altijd een mailtje naar ons sturen of een reactie hieronder achter laten.

Niels